Χωρίς διοίκηση παραμένουν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας

Χωρίς διοίκηση παραμένουν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας

Αρ. Πρωτ. 9066/13.01.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Ακέφαλα και χωρίς διοίκηση παραμένουν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, αφού το αρμόδιο Υπουργείο καθυστερεί σημαντικά την ανακοίνωση των νέων διοικήσεων, αφήνοντας υπόνοιες για μη διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή των διευθυντών. Πριν από ένα περίπου μήνα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, επέδωσε τα ονόματα των διευθυντών που θα στελεχώσουν τα ερευνητικά κέντρα, αλλά παρόλα αυτά παρατηρείται αναιτιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου. Σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που οδηγεί τα ερευνητικά κέντρα σε τέλμα, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας παρακολουθεί αμέτοχη.

Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν το Εθνικό Συμβούλιο να συνεδριάζει και πάλι τον Ιανουάριο για να επανεκτιμήσει τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί, στην κατά τα άλλα διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία που τηρήθηκε. Είναι αξιοσημείωτη η αδράνεια που επιδεικνύει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και ακόμη περισσότερο ύποπτη είναι η επανεκτίμηση των υποψηφιοτήτων, που όπως αποδεικνύεται θα επιλεγούν όχι οι άριστοι, αλλά οι αρεστοί. Δεν είναι δυνατόν να αφήνονται στην τύχη τους τα ερευνητικά κέντρα και να γίνονται έρμαιο μικροκομματικών συμφερόντων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Πότε επιτέλους προτίθεται να στελεχωθούν οι διευθυντικές θέσεις των ερευνητικών κέντρων και πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία;

Απάντηση Υπουργείου